På mitt jobb väger vi blöjorna

Efter de senaste veckornas skriverier om vägning av blöjor i äldrevården så kom jag att tänka på att våra patientföräldrar kanske sett oss väga blöjorna. De kanske tror att vi försöker ta reda på om det verkligen är nödvändigt att byta. Att vi försöker spara pengar på att minska blöjförbrukningen. Så är det tack och lov inte.

Vi väger blöjorna för att kunna räkna ut hur mycket barnet har kissat, så vi vet om njurarna funkar och om vi ger tillräckligt mycket vätska. Blöjvägning kan alltså vara ett tecken på god och noggrann vård.

Det är för övrigt jättesvårt att känna om en blöja är blöt, för i en alldeles vanlig spädbarnsblöja kan man hälla ungefär en liter vatten utan att det svämmar över. Bästa sättet att veta hemma om barnet kissat är att hålla en torr blöja i ena handen och en använd i den andra. Då känner man lätt om den använda väger mer.