Passiv rökning

Han hade haft snuva i tre dagar, men med stigande feber.
-Han vill inte äta och jag tycker att han dricker mindre än han brukar. Han kissar också mindre.

-Hur är det på dagis, undrar jag. Går det mycket infektioner?
-Det gick halsfluss för tre månader sedan, säger mamman, men det går ju infektioner hela tiden.

Jag noterar mamman luktar rök. Jag försöker att fråga de flesta föräldrar om de röker eller ej (när de inte röker säger jag: -Bra, börja inte, det kostar bara pengar). Den här gången fick jag ”tyvärr napp”:
-Jo, det händer väl att det blir ett par cigaretter då och då tyvärr, men bara ute, svarade mamman. Pappan nickade och berättade att han gått över till snus istället.

Att diskutera rökning leder nästan alltid till dåligt samvete hos föräldrarna. Det är också litet jobbigt för oss läkare. Man vill inte vara besvärlig, man vill ha en bra relation till föräldrarna, vill inte ha dålig stämning. Men samtidigt så vill man ju att barnet ska må bra, och passiv rökning leder till mer luftvägsinfektioner hos barn.

Febern låg kring 39 grader, och förutom att pojken hade hosta så hittade jag ingenting. Ett CRP visade 13 och jag förklarade för föräldrarna att deras son sannolikt hade en viros.
-Det är bara att vänta ut febern då? frågade mamman.
-Japp svarade jag. -De flesta luftvägssjukdomar går över av sig självt. Men vill du hjälpa ditt barn att slippa fler infektioner, så fundera litet på om du kan minska ned din rökning.

Hundratusentals svenskar röker. Att sluta röka är bra för din hälsa, och för ditt barns hälsa.

Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro
(Patient-berättelsen ovan är påhittad)