Inflammatorisk tarmsjukdom

Hon var 17 år och hade varit på Cypern tidigare under våren. Ett par månader efter semesterresan fick hon allt mer ont i magen, och lösa avföringar. Efter ytterligare en vecka såg man blod i avföringen och Ylva och hennes mamma sökte på akutmottagningen. Jag var jour och tog emot henne.

Jag frågade ut familjen om Cypern, om det var någon annan som blivit sjuk under resan, om Ylva rökte, och hon haft problem med avföringen tidigare. Hon hade inte haft magproblem tidigare, och ingen annan i familjen hade blivit sjuk. Ylva verkade trött, hon hade gått ned två kg i vikt. Hon mådde också litet illa men kräktes inte. Det magonda hade faktiskt blivit litet bättre sista dagarna medan hon fått fler diarréer.

-De sista dagarna har det blivit 6-7 stycken per dag, berättade hon.
-Jag tycker att hon känts varm, sade mamman, – men vi har ingen febertermometer hemma.

När vi kollade tempen var den 37.9 och hennes CRP 24. Vi lade in henne och lät henne göra en akut buköversikt. Vi tog också odlingar från bajset för att utesluta att det rörde sig om en maginfluensa med bakterier. Ganska snart fick vi till en tid hos vuxen-magtarm-läkarna som undersökte hennes tarm i detalj med endoskopi. Inom något dygn kunde vi ställa diagnosen Ulcerös kolit och påbörjade behandling.

Inom ett par dygn var hon förbättrad. Jag var nervös. Ett akut skov av ulcerös kolit kan vara mycket dramatiskt, och i sällsynta fall leda till akut operation även av barn.

Nu står Ylva på medicin. Vi har informerat henne om att det är medicin hon sannolikt får ha resten av livet. Ulcerös kolit är en allvarlig sjukdom, och relativt vanlig. Tillsammans med Crohns sjukdom utgör ulcerös kolit så kallad ”IBD”, inflammatorisk tarmsjukdom. Sannolikt har litet mer än 5000 barn IBD i Sverige.

Jonas Ludvigsson, barnkliniken.
(beskrivningen ovan är fingerad)