Blåsljud på hjärtat- vad är det?

Många föräldrar i Sverige, speciellt nyblivna, får höra att deras barn har ett blåsljud på hjärtat. Jag har själv sagt det flera hundra gånger och det slår aldrig fel: Skräcken fullkomligen lyser i ögonvitorna på föräldern.

Vad är det egentligen vi hör? Är det farligt att ha blåsljud?

Nä, det stora flertalet barn med blåsljud är kärnfriska. Om både du och doktorn tror att barnet är friskt och man plötsligt hör ett tidigare okänt blåsljud på BVC så ska man inte ligga sömnlös fram till nästa undersökning. Verkar barnet friskt så är det antagligen det!

Om blåsljudet hörs vid upprepade undersökningar eller om barnet av någon anledning har dålig ork, skral viktuppgång eller något annat som verkar konstigt, så kan man göra en ultraljudsundersökning av hjärtat för att utesluta medfödda hjärtfel. Vid dessa undersökningar är det vanligt att man hittar små ”skönhetsfel” på hjärtat, t ex ett litet hål mellan höger och vänster kammare, som är betydelselösa för barnets hälsa. Det är OVANLIGT att man hittar okända hjärtfel hos friska barn.

Men om blåsljudet är kvar och hjärtat friskt, vad är det doktorn hör i stetoskopet?

Enkelt uttryckt hör man att blodet flyter i kärlen. Jag brukar likna det vid vattenledningarna i ett hyreshus. Ibland hör man att grannen spolar vatten, även om det inte är något fel på rören.

Så nästa gång doktorn på akuten eller BVC säger att det finns ett blåsljud på hjärtat och att man vill lyssna igen om några veckor- LOVA att inte ligga sömnlösa tills dess.

2 kommentarer till “Blåsljud på hjärtat- vad är det?”

 1. Korven

  När jag var liten 3-4 år var jag hos barnläkaren med min mamma. (Är nu 53 år). Doktorn sade då till min mamma att jag hade ett blåsljud på hjärtat men det var inget att oroa sig för. Jag uppfattade dock att doktorn sade att jag hade ett blåsdjur i hjärtat och jag minns att jag funderade mycket på detta, fantiserade om kring det och kom fram till att det var litet, avlångt och svart med många ben, ung. som en tusenfoting. Jag kan fortfarande framkalla minnet av detta. När jag blev äldre slutade jag tänka på detta.
  Vad det handlade om förstod jag först när minnet åter kom tillbaka under mina medicinstudier!

  Så kan det gå!!!

 2. Stefan Johansson

  @korven, vilken historia!

  Jag sätter f ö en femma på att du följdes för ett så kallat fysiologiskt (normalt) blåsljud, ett sådant som Anna-Karin skriver om.