Kommer de viktigaste frågorna från forskarna eller föräldrarna?

photo_7844072_macro-of-stethoscope-lying-on-ecg-diagram.html.jpg

 

Igår kväll var jag åhörare på den kväll som Prematurföreningen och Lilla Barnets fond ordnade för att uppmärksamma världsprematurdagen som gick av stapeln den 17 november.

Det var ett fantastiskt intressant program som innehöll föredrag om musikterapi i nyföddhetsperioden, hur man bäst matar för tidigt födda och hur man skyddar sina små från infektioner. Dessutom fick vi njuta av skönsång framförd av ett föräldrapar.

Under kvällen ställdes många intressanta frågor från föräldrarna i publiken. Ofta stod vi forskare som var där svarslösa:

Det vet vi inte. Det är ingen som har undersökt det än.

När jag funderade på detta på vägen hem så slog det mig att vi är dåliga på att ta tillvara på de föräldrafrågor som vi inte har  omedelbart svar på.

Jag tror att dessa frågor i många fall skulle utgöra basen till viktiga forskningsprojekt; områden som kan ha stor betydelse inom neonatalvården, men som ännu inte är undersökta. För vilka är bättre lämpade att se vilken kunskap och teknik  vi saknar inom neonatalvården än de föräldrar som tillbringar dygnet runt under flera månaders tid på våra avdelningar?

Så härmed lanserar jag kampanjen: ”Skicka din bästa forskningsfråga till oss på Lilla barnet” (info@lillabarnet.se). Kanske kan era frågor leda till riktigt bra och viktiga projekt för att underlätta starten för våra allra minsta medmänniskor.

En kommentar till “Kommer de viktigaste frågorna från forskarna eller föräldrarna?”

  1. Jeanette

    Vad bra att gårdagskvällen kan få en sån här effekt! Tack!