Chocken

21111 ringer sökaren och klockan är 02.20. Jag ringer upp växeln som ber mig gå till förlossningen. De flesta avdelningar söker mig direkt men just förlossningen går ibland via växeln. Men så länge det inte är akutlarm 21320 så räcker det med att just gå.

-Du ska gå till rum 4, säger en barnmorska. Det är ett barn med myelomeningocele.

Myelomeningocele, eller ryggmärgsbråck på svenska är ofta en besvärlig missbildning och jag upphör aldrig att påverkas när jag träffar ett nyförlöst barn med ryggmärgsbråck. Det var en pojke med föräldrar från mellanöstern. Han var född i vecka 38+4 och alla ultraljudskontroller var OK.
Jag ringde barn-kirurgerna i Uppsala och samma dag transporterades han dit för operation. Prognosen idag är ofantligt bättre än för bara 30-40 år sedan.Men fortfarande drabbas många av dessa barn av livslånga handikapp, ffa vad gäller möjligheterna att kissa.

Risken att ett barn ska få ryggmärgsbråck påverkas av många faktorer. Att äta folsyra under graviditeten är ett sätt att minska risken för ryggmärgsbråck.

Just den här pojken gick det bra för. Och så är det lyckligtvis för de flesta sjuka barn man träffar jourtid.

Jonas Ludvigsson
Örebro barnklinik