Slagit i huvudet

Han hade hängt på ett staket precis intill badplatsen när något distraherade honom och han föll ned. Tomas var 5 år, och svimmade av i samband med fallet. En äldre man bredvid sprang fram och lyfte upp honom.
-Han andades hela tiden, sade föräldrarna när de kom in till akutmottagningen. -Men han var blek.
-Har han kräkts?, undrade jag, samtidigt som jag kände igenom huvudet. Här fanns en rejäl bula, kanske skulle man säga svullnad till vänster i bakhuvudet.
-Han kräktes ett par gånger i början, men nu är han piggare igen. Fast det är klart, han har sovit litet på eftermiddagen.

Jag diskuterade pojkens historia med kirurgen. I Örebro är det egentligen de som handlägger alla hjärtskakningar, men eftersom barnet kom till mig först blev det jag som skrev remiss för en datortomografi av huvudet.

Tomas klarade av att ligga helt still under den korta tid det tog för ”datorn” att ta sina bilder. Tunna snitt som vi alla stod och tittade på i kontrollrummet.
Det är en väldigt speciell känsla när man på någon minut får ”svaret” på sina frågor. Finns här en hjärnblödning eller ej.

-Ser ni något, fråade jag röntgenpersonalen.
-Nej, men vi ska låta läkaren titta.
Rtg-läkaren satte sig vid skärmen.
-Nej, här finns inget, sade hon. Det ser inte svullet ut någonstans.

Jag informerade lättad familjen. Just de här korta stunderna när man kör datortomografier tillhör de tillfällena jag blir mest rörd som barnläkare. Det känns nästan som ett mirakel varje gång någon blir ”friad” – han hade ingen hjärnblödning eller svullnad.

Tomas fick ändå stanna över natten. På morgonen därpå var han pigg som en mört, och ville iväg till Toys R’Us eftersom mamma lovat honom en valfri leksak mitt i den lättnad både hon och jag kände efter röntgenundersökningen.

Varje år söker mer än 20 000 barn akutmottagningen på grund av trauma mot huvudet.

Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro

En kommentar till “Slagit i huvudet”

  1. Nattjouren

    Det är ju verkligen otroligt hur många barn som söker efter att ha slagit i huvudet, jag slog på räknaren, 54 per dag!
    Det är lite läskigt med skalltrauma, sällan farligt, men det gäller att ha omdömet med sig så att man sållar ut de med hjärnskakning, eller värre…