Ställ upp för barn som betalar priset för neonatalvårdens framgångar

I min värld av nyfödda barn finns personal, teknik och mediciner som kan rädda livet på dom som inte hade en chans att klara sig förr i tiden. Och med “förr i tiden” menar jag inte 1800-talet. Utan snarare 1980-talet.

Nyfödda barn har nog aldrig haft så goda chanser att överleva som nu, för tidig födsel eller svåra sjukdomar till trots. Ett faktum som gör att vi i neonatalvården oftast gör “allt” eftersom vi också vet att de flesta barn blir friska.

Men, det går inte bra för alla ”neo-barn”.

I mitt Twitter-flöde fick jag nyligen höra om ett tvillingpar som hade en jobbig start och som fortfarande har det tufft. Stödet från samhället möter inte barnens behov och familjen får kämpa i glappet mellan den resursstarka neonatalvården och den mer magra kommunala omsorgen.

I vårt välfärdssamhälle har vi en skyldighet att tillgodose människors basala behov, och det gäller också det fåtal barn som betalar priset för vår moderna neonatalvårds framgångar.