App för magsjuka

För oss läkare så var ordet ”app” liktydigt med appendicit, dvs blindtarmsinflammation, ända fram till alldeles nyss. Sedan dess har app-marknaden för olika smartphones exploderat och vi läkare resignerat och säger numera ”blindtarmen”.

I går firade jag härlig midsommar med  gamla vänner. Vi kom att prata om den natt för 10 år sedan då jag lade in vännernas magsjuka dotter på akutvårdsavdelningen för droppbehandling. Hennes far hade med sig detaljerade listor över de senaste dygnens vätskeintag och förluster. Snabbt förstod jag att hon låg på minus så det skrek om det. Hennes insjukna ögon och slöa beteende bekräftade misstanken om rejäl uttorkning. Något dygn och en liter dropp senare var hon åter på benen.

Föräldrar har varierande bra koll när de söker på akuten. Ibland vet de om barnen ätit och druckit, kräkts och haft diaréer, hur mycket feber de har etc. Ibland har de ingen aning, men är med rätta oroliga över att de uppfattar barnen som sjuka.

Kanske skulle det hjälpa med en magsjukeapp i mobilen? Timer för skedmatning med vätskeersättning, dagbok över diaréer, kräkningar, feber, mat- och vätskeintag. Och varför inte göra den kompatibel med sjukhusets datajournalsystem, så skulle vi läkare som fortfarande tror att app betyder blindtarm snart kunna gå i pension…