Intryck från sjukvården i Kina

Skärmavbild 2011-03-29 kl. 8.51.46 PM

Nyss hemkommen från Kina reflekterar jag litet över landets hälso- och sjukvård. Kina är ett enormt stort land med 1.45 miljarder invånare. I helgen besökte jag ett par av dem:-), i staden Tianjin strax söder om Beijing. Tianjin är med sina 12 miljoner invånare större än både London och Paris, och sjukvårdsbehoven naturligtvis enorma.

Tianjin Union Medicine Centre är ett nybyggt sjukhus, 6 år gammalt. Sjukhuset har en ljus entré och det vimlar av folk. Barnavdelningen ligger ett par trappor upp. Här var det fullt av barn, både de som behövde akut hjälp och de som skulle till (planerad?) mottagning. Intressant nog hade barnkliniken ett eget rum för ”höstblåsor” (hand fot mun-sjuka). Höstblåsor smittar ofta inom familjen och på dagis och barnen får feber, och  blåsor i munnen samt just på handflator och fotsulor. Sjukdomen går över av sig självt. Kanske är höstblåsor  vanligare i Kina än i andra länder (?).

Mitt korta intryck av sjukvården i Tianjin var mycket positivt, men jag hörde också nämnas att skillnaderna är stora mellan vården ”rika” och ”fattiga provinser”. Sjukvårdssystemet i Kina har ofta tre nivåer med en statlig nivå, en provins-nivå och så ett sjukhus för militären. För närvarande försöker Kinesiska staten införa ett kostnadsskydd för sjukvård.

Jonas Ludvigsson, Örebro