En av de vanligaste frågorna på 10-månaderskontrollen på BVC är:
Mitt barn vill äta av vår mat nu. Kan han det? Den är ju saltad.
Mitt svar blir:
Om ni lagar maten själva och undviker halvfabrikat och färdigrätter, så går det utmärkt*. Det ska vara roligt, gott och socialt att äta. För barnet blir det trevligare att delta i måltiden om alla kan äta samma mat. Det är dessutom ett gyllene tillfälle för er andra i familjen att börja tänka på att äta mindre salt.
I SvD idag uppmärksammas den EU-rapport som visar att Sverige är ett av de länder som gjort minst vad gäller att informera om hälsoriskerna med för högt saltintag, även för vuxna. Svenska unga män äter i dag dubbelt så mycket salt som den maxgräns som rekommenderas av WHO. Detta kommer att öka deras framtida risk för hjärt-kärlsjukdom med ca 20%.
Det verkar som om vi i Sverige gjort mer för att få bort vägsaltet än matsaltet.
Så ni som har ett litet barn hemma, låt dem äta er mat och vänj er redan nu vid att salta mindre. Det kommer att minska allas risk för hjärt-kärlsjukdom på sikt. Efter några veckor med mindre salt kommer ni också upptäcka att ni plötsligt känner vad maten smakar. Smaker som tidigare doldes av saltet.
*detta stämmer med Livsmedelverkets rekommendationer. Halvfabrikat såsom korv och blodpudding, innehåller betydligt mer salt än hemlagad mat. Andra saltfällor är t ex färdigköpta buljonger.
Senaste kommentarer