Mest snuva, men inte alltför mycket köpcentrum med nyfödda

”Drabbad av RS-virus” står det i veckotidningen. Jag bläddrar i en tidning på lunchrasten. Här står berättat om Hugo, 6 månader. Hugo fick snuva och sedan allt svårare att andas. Han sökte akutmottagningen på en ort i mellansverige. Till att börja med verkade behandlingen ha god effekt men efter ett tag blev han sämre. Först efter tre dagars behandling med luftrörsvidgande och ”kortison” blev han bättre och fick lämna sjukhuset.

Är RS-virus vanligt? Ja är svaret. En stor andel av alla barn får RS-virus redan första året, och nästan alla har haft det när de fyller 2 år. Faktum är att de flesta barn som får RS bara blir litet snuviga och förkylda. Svåra RS-infektioner förekommer men de är sällsynta, och drabbar framförallt barn som har andra sjukdomar såsom hjärtfel, lungsjukdom eller är mycket för tidigt födda. Men det innebär förstås inte att ”friska nyfödda” ska ”springa runt på köpcentra” i förkylningstider. Nyfödda är känsliga för infektioner, och om inte annat kan en rejäl nästäppa ge problem med andningen och amningen.

Jonas Ludvigsson, barnläkare, Örebro
Namnet är fingerat.