Akupunktur och kolik

När jag var läkarstudent på en reumotologklinik för 15 år sedan fick jag under en eftermiddag prova de smärtlindrande behandlingar som erbjöds patienterna; allt från att doppa händerna i varmt paraffin till sjukgymnastik, och slutligen akupunktur.

Jag har alltid varit lite spruträdd, men obehaget jag kände när den flortunna nålen stacks in strax nedom tumgreppet och vreds runt lite försiktigt går inte att beskriva i ord. Min slutsats då var: om jag verkligen skulle ha svåra smärtor i mina leder skulle jag gärna prova igen. Om inte: över min döda kropp!

När jag några år senare fick höra talas om att föräldrar utsätter sina spädbarn för denna behandling för att lindra kolik blev jag oroad. Även om behandlingen skulle vara effektiv, så finns det flera problem med spädbarnsakupunktur som den bedrivs i Sverige idag.

Det är privata vinstdrivande kliniker som står utanför den offentliga sjukvården som ger akupunktur till små barn. Föräldrarna hamnar helt i händerna på den akupunktör som faktiskt tjänar pengar på denna behandling. I alla andra sammanhang krävs det läkarordination för att få sticka nålar i små barn (undantaget PKU-prov och BVC-vaccinationer, som Socialstyrelsen beslutat om). Barn som skriker mycket kan vara sjuka eller ha en otillfredsställande situation i hemmet, med föräldrar som inte förmår möta barnets behov. Mot det lär ingen akupunktur i världen hjälpa.

När SvD i dag skrev en artikel om akupunktur mot spädbarnskolik blev jag nyfiken. Det verkade vid första anblicken som att det nu bedrivs seriös forskning på området. Sedan gjorde jag en sedvanlig artikelsökning i världens ledande medicinska databas Pubmed och kunna inte hitta Landgrens studier från licentiatavhandlingen publicerade någonstans. Jag hittade dock en annan svensk artikel från 2008 i detta ämne (Reinthal et al). Efter noggrann genomläsning av den kan jag kort sammanfatta det hela med att det inte handlar om seriöst utförd forskning, utan snarare om reklam för den egna verksamheten.

Studien är förvisso godkänd av en etikkommitté, men jag kan t ex tycka att det är lite tråkigt att det enda sättet man uppnår blindning på är att låta barnet vara ensamt, dvs utan föräldrarna, under behandlingen. Att man dessutom brutit studien i förtid med motiveringen att det skulle vara oetiskt att förvägra kontrollgruppen effektiv behandling får mig bekymrad. Så får man ju inte göra, om man inte specificerat dessa analyser i förväg!

Och, i fall ni nu undrar: jag rekommenderar aldrig varken Minifom eller magdroppar mot kolik. Kolik är något otroligt besvärligt, som det idag saknas effektiv medicinsk behandling emot. Mig veterligen är den bästa handläggningen att ge föräldrarna mycket stöd och avlastning under denna besvärliga period som vanligen varar från ca 3 veckors ålder till max 3 månaders ålder, förklara det godartade med tillståndet, och avstå från att gång på gång ge falska förhoppningar genom att rekommendera behandlingar med tveksam medicinsk effekt.

Den dag seriös forskning visar att akupunktur både fungerar och är ofarligt även för de allra minsta, så ska jag vara den första som lobbar för att vi läkare får förskrivningsrätt för denna behandling. Den ska då naturligtvis ingå i den skattefinansierade sjukvårdens utbud. Tills dess kommer jag att fortsätta att avråda mina patienter från spädbarnsakupunktur!

2 kommentarer till “Akupunktur och kolik”

 1. Cecilia Lawrence

  Jag blir ledsen att läsa detta.

  Min son drabbades av svår kolik vid 4 veckors ålder.

  Hans krämpor var så svåra att jag själv grät för det var så svårt att se hur ont han hade.

  BVC ryckte på axlarna.

  Barnläkarna ryckte på axlarna.

  Jag googlade som besatt för att hitta ett bot för min son.

  Till slut hittade jag Marianne i Stenungsund.

  Jag var rädd att min son skulle tycka det gjorde ont med nålarna. Men han märkte det inte ens! Jag har testat själv och kan inte alls instämma med vad du säger – att det är smärtsamt. Den smärta (?) som min son eventuellt skulle ha kännt var inte i närheten av den smärta han kände med sin kolik.

  Det tog 6 behandlingar och min son blev mirakulöst BOTAD.

  Jag var skeptisk men desperat. Och det fungerade. Och det är mååånga andra stackars bebisar och föräldrar som kan intyga samma sak.

  Det är med sorg jag inser att alternativ behandlingar fortfarande motarbetas av läkarkåren. Och att det är sådan prestige… istället för att se till barnets bästa. Så länge akupunktur utförs av sjuksköterska och utbildade människor som vet vad de gör kan det inte bli någon skada skedd. Det värsta som kan hända är att det inte kanske skulle fungera på alla. Är det bättre att barnläkare tidigare skrev ut pip och skrik medicin? Som kunde orsaka hjärt stillestånd?!!!

  Marianne hade väldigt rimliga priser och såg till att vi enbart tog så många behandlingar som krävdes. Inte mer. Det är snarare välgörenhet det hon bedriver för att hon värnar om barnens väl.

  Hur många barn får idag lida i onödan för att varken BVC eller barnläkare får eller vill rekommendera akupunktur? Hur många bebisar skakas till hjärnskador pga av att deras föräldrar tappar besinningen?

  För en som vistats mycket utomlands skäms jag över att se hur stenålders vi är i Sverige vad det gäller synen på integrerad och alternativ vård.

  Jag är oerhört besviken att ingen kunde ge mig mera stöd från BVC då min son blev dålig. Att jag själv fick spendera de få timmar min son kunde slappna av och sova lite med att googla och leta efter bot.

  Skäms alla läkare som inte ser till barnens bästa och inte använder sunt förnuft och lyssnar på föräldrarna.

  Cecilia

 2. Malin N

  Jag kan bara instämma i ovanstående kommentar. Jag som själv är medicinskt utbildad stod handfallen när min nyfödde fick kolik. Men vi gick till en tjej (www.akupunkturpraktik.se) i Stockholm och blev mycket professionellt bemötta. Det är närmast ett mirakel hur snabbt sonen blev bra! Efter 4 behandlingar var koliken helt borta. Han sov igenom varje behandling så ont kan det inte ha gjort. Jag skulle varmt rekommendera detta till alla med kolikbarn! Inget annat hjälpte, och det här med att koliken skulle bero på föräldrarnas oförmåga att möta sitt barns behov, det är rent trams och ett stort hån mot alla som kämpar med detta.