Världen är en förunderlig plats. Mestadels härlig, men också skrämmande. Kanske speciellt när man som barn ska gå till BVC för att få vaccin mot den där sjukdomen som alla vuxna pratar om. Efter allt som skrivits och rapporterats om ”den nya influensan” tvivlar knappast någon på att läkarmottagningar och BVC har bråda dagar då Sveriges invånare ska vaccineras under en kort tid. Men måste man inte som personal stanna upp och fundera på vad man gör?
Min rädda 5-åriga dotter möttes av:
Vill du komma till himlen?
Vill du bli sjuk och ligga på sjukhus?
Du vill väl att tomten ska komma?
när hon var rädd och grät inför sin influensavaccination.
Jag skulle kunna göra ett långt utlägg om lämpligheten i dessa uttalanden och om man verkligen borde arbeta med barn om man inte har mer kunskap om barn, och i synnerhet barn och procedursmärta då man arbetar på BVC. Men jag tänkte istället vrida på ämnet och belysa vad man kan göra för alla barn som väntar på att vaccineras.
1. Förberedelse
Beroende på ålder på barnet så måste man på barnets kognitiva nivå förklara vad som ska hända. Barnens fantasi är oftast värre än verkligheten.
2. Förberedelse
Varför inte bjuda barnet på Emla, Alvedon och/eller Ipren? Blir en förberedelse inför vaccinationen och gör gott under, och efter.
3. Nämnde jag förberedelse?
Ta med något som barnet gillar och som kan avleda uppmärksamheten. Sak beroende på ålder, men varför inte en rolig bok eller såpbubblor?
4. Låt den förälder som är lugnast vara med.
Förälderns oro smittar! Känner barnet av att mamma eller pappa tycker att det är obehagligt så kommer barnet bli oroligt.
5. Var bestämd
Nu gör vi det här, så vi kan göra något roligare sen! Om det blir utdraget riskerar barnet att varva upp.
Man kan som förälder/personal ha de bästa intentioner om att göra proceduren så bra som möjlig för barnet. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Vad det beror på kan vara svårt att avgöra.
Men att behöva möta hot om helvete från en BVC-sjuksköterska är under all kritik.
Skrivet av: Lisa Bak, Stockholm.
Sjuksköterska med en extra dos livserfarenhet. Värnar om våra barn, stora som små. Önskan om att forska i framtiden. Arbetar för närvarande på SABH (Sjukhusansluten avancerad barnsjukvård i hemmet), tidigare på neonatalen. Är färdig specialistsjuksköterska inom barn- och ungdom till sommaren. Jagar prinsesskläder i stl 128 i hemmets alla vrår på den lilla fritid som blir kvar efter jobb och skola. Tränar på att njuta i nuet. Träningsnarkoman. Realist.
Bra skrivet, men hur är det nu med alvedon/ipren i samband med vaccinationer (rent generellt – alltså inte bara influensavaccin)? Tycker mig ha hört någonstans i mediebruset – tror att det var på radion för någon månad sedan- att det är negativt att rekommendera alvedon i samband med vaccinationer, man uppnår tydligen inte samma effekt med vaccinet om inte kroppen får genomgå sin ”egen” reaktion på vaccinet. Kanske bättre att vänta med alvedon tills man vet att det verkligen behövs (dvs efter vaccinet)? Någon som vet mer och/eller har mer fakta får gärna kommentera eller bemöta just detta påstående.
Jag kan inte hitta någon vetenskap bakom detta detta påstående (någon annan som gjort?). Sen kan man fråga sig om alla som tar Alvedon som febernedsättande får sänkt immunförsvar..? (Eftersom att det borde vara detta som händer om man får en mindre uttalad reaktion på vaccinet). Kroppen läker fortare då man mår bra och om Alvedon ger lindring så varför inte….
När man talar om barn så kan det vara positivt att ge Alvedon för att förhindra smärta och ev feber för att de inför nästa vaccination ska ha ett bättre minne av föregående tillfälle.
Det ligger något i det Amatörtyckaren säger.
I tidningen Lancet (en av världens mest aktade vetenskapl tidningar) fanns nyligen en artikel, där resultaten talar för att febernedsättande före vaccination ger ett sämre immunologiskt skydd.
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)61208-3/abstract
Därmed inte sagt att man ska behandla feber som uppkommer efter vaccination och om barnet blir påverkat av febern så det t ex inte äter och dricker. I ett sådant fall väger korttidsvinsterna med feberstillning tyngre.