Häromdagen njöt jag av de sista solstrålarna denna höst tillsammans med en väninna och hennes 1.5-åring, som precis höll på att lära sig åka rutschkana ensam. Jag kom då att tänka på den artikel jag nyligen snubblade över på msnbc.com.
Den handlar om enkel, men intressant forskning som en barnortoped i USA gjort. Han har helt enkelt tagit fram journalerna på de 58 barnfrakturer han hade behandlat det senaste året, och sett att 13 underbensfrakturer hade inträffat i rutschkanor.
Av dessa 13 barn hade samtliga åkt tillsammans med en förälder, och inte ensamma. Av det drar han slutsatsen att risken att skada sig allvarligt i en rutschkana är HÖGRE om barnet åker tillsammans med en vuxen.
Kanske inte forskning i nobelprisklass, men när man läst hans förklaring så verkar det helt rimligt. Ett barn som åker ensam och fastnar med foten mot kanten kommer att bromsas upp i sin framfart och kunna få loss foten. Sitter det en tung vuxen bakom barnet så kommer färden fortsätta nedåt, och foten förvisso komma loss, men till kostnaden av ett brutet underben.
Så i artikeln föreslås att man antingen låter barnet åka ensam, eller hittar på någon annan aktivitet som är bättre anpassad till barnets utvecklingsnivå. Själv så gillar jag att åka rutschkana med mina barn, och vill inte avråda någon från det, men föreslår att ni håller ordning på de små fötterna när ni har barnet i knät.
Fast tittar man på det här klippet så verkar inte några rutschkanor vara riskfria 😉
Senaste kommentarer