Hennes son, Finn, samt kompisen Aron har haft hög feber och varit i kontakt med sjukvården pga befarad svininfluensa. Korpskog kritiserar nu vården för okunskap, för att inte ha tagit influensaprover i tid och för att ha vägrat skriva ut Tamiflu.
Som barnläkare och läsare av artikeln kan jag tycka att det överskuggande problemet verkar vara ett annat:
Det dåliga patientmötet.
Svininfluensa eller inte, om det är sant att Arons mamma inte fick svar på sina frågor om vilka tecken på försämring hon borde vara uppmärksam på och om både Finns och Arons mamma känner en sådan oro att de lägger tid och energi på att skriva en debattartikel om det, då har det gått fel i det så viktiga mötet med föräldrarna till två sjuka barn.
Det spelar mindre roll om vi som doktorer har rätt vad gäller diagnostik och behandling. Lyckas vi inte förmedla vår kunskap och vårt tankesätt till patienten på ett betryggande och övertygande sätt så har vi ändå misslyckats.
Det är föräldrarna som ska vårda och trösta barnen hemma. För att lyckas med de måste de känna sig informerade och trygga.
Det låter som att läkarna följt de rekommendationer som finns om Tamiflu och provtagning.
Tidigare friska 12-åringar med hög feber och influensamisstanke ska inte provtas, ej heller behandlas med Tamiflu. Barn i den här åldern har inte heller högre dödlighet än vid en vanlig influensa; och det provtar vi ju inte för, än mindre behandlar.
Precis Jonas! Tack för den viktiga informationen som jag hade utelämnat.
Läs också Jonas eget inlägg om svininfluensan och den rädsla den kan skapa:
http://barnlakarbloggen.se/blogg/index.php/2009/09/11/nar-radslan-griper-omkring-sig/