vulkan-askan

Vulkan askan har slagit världen med häpnad. Så också oss, familjen Ludvigsson, när vi for till London för mer än tio dagar sedan för en ”helg-resa”. Det blev mer av London än jag kunnat ana.

En av fördelarna med att var att vara i just London är att man kan språket, och därigenom kan läsa tidningarna. Brittiska tidningar (vissa i alla fall) innehåller väldigt mycket. Inte minst nyheter om hälsa.

Ett tema var konsekvenser av svininfluensa. Tydligen feldiagnostiserades flera brittiska barn, som egentligen hade ”andra svåra sjukdomar” (t.ex. diabetes) under svininfluensa-epidemin. Istället för t.ex. diabetes trodde läkarna att barnen hade svininfluensa. Hem med Tamiflu och kurera dig! Men Tamiflu hjälper inte mot diabetes, och barnet ifråga dog.

Det är ”det” som många gånger är det svåra inom barnsjukvård: att bland alla dessa som har självläkande relativt ofarlig sjukdom identifiera de som är dödssjuka.

3 kommentarer till “vulkan-askan”

 1. Jerker

  Alltid kolla blodsocker när barn är sjuka utan klar orsak! sa min handledare.

  1. Anna-Karin Edstedt Bonamy

   Jag måste berätta en liten anekdot: för ett par år sedan sökte jag närakuten med en lätt febril dotter med otit. Jag var ganska bekymrad eftersom hon stank aceton trots att hon åt bra, hade insjunkna ögon och såg allmänt risig ut. Därför bad jag allmänläkaren att kolla ett blodsockervärde.
   Vad tror ni svaret blev? Oroa dig inte, sjuka barn luktar så där, jag är själv fyrabarnspappa.
   OK, han hade rätt denna gång, men det kunde lika gärna ha varit en begynnande ketoacidos och då hade både han och dottern varit rökta. Farligt, farligt!

 2. Anna-Karin Edstedt Bonamy

  Jag måste förtydliga: han vägrade alltså ordinera provet. Inte ens en urinsticka tyckte han var motiverad. Det var bara tiden som utvisade att hon inte hade diabetes.