En av mina väninnor är alldeles nygravid med första barnet. När jag träffade henne häromdagen frågade jag om hon äter folsyra. ”Nej, men jag har köpt järntabletter”, blev svaret.
Då förstod jag att Livsmedelsverkets informationskampanj häromåret misslyckats. Min väninna är högutbildad, välinformerad och har haft rikliga kontakter med sjukvården det senaste året, bland annat med anledning av sin graviditetsönskan. Ingenstans har hon blivit uppmanad att börja med folsyra.
Om folsyra tas innan kvinnan blir gravid så mer än halverar det risken för att barnet ska få ryggmärgsbråck*. Eftersom många graviditeter är oplanerade, så har flera andra länder valt att berika mjöl med folsyra, så att alla får i sig det i tillräcklig mängd via kosten.
Sverige har valt att avstå från sådan berikning, eftersom det finns studier som tyder på att ett för högt intag av folsyra ökar cancerrisken.
I stället rekommenderade Livsmedelverket 2007 att alla kvinnor i Sverige mellan 18 och 45 år skulle få information och erbjudande om gratis folsyratabletter. Denna rekommendation blev tyvärr aldrig verklighet, eftersom det inte fanns utrymme för den kostnaden i statsbudgeten.
Därför beslutades 2008 om en intensifierad informationskampanj till kvinnor i fertil ålder om vikten av att ta folsyra dagligen, för att kroppen skulle ha tillräckliga lager i händelse av en graviditet. Nervsystemet bildas mycket tidigt i graviditeten, och det kan därför vara för sent att börja med folsyra först vid graviditetsbeskedet.
Behöver min väninna, som alltså inte tagit folsyra under de första kritiska graviditetsveckorna, vara orolig?
Nej, jag tycker inte det.
Ryggmärgsbråck är en ovanlig missbildning. Det föds 15 till 20 barn per år (av 100000) med ryggmärgsbråck i Sverige, och ytterligare ca 80 graviditeter avbryts p g a ryggmärgsbråck. För den enskilda individen är den absoluta risken att få ett barn med ryggmärgsbråck fortfarande väldigt låg, men ser man till effekten av folsyra på befolkningsnivå så är den stor.
Min väninna vittnar om att hon haft ett extra sug efter folsyrerika livsmedel de senaste veckorna, bl a gröna sallader. Så trots att Livsmedelsverket och Socialstyrelsen uppenbarligen haft svårt att nå ut ens till de högutbildade kvinnorna med välplanerade graviditeter, så verkar naturen ha sitt finger med i spelet och lyckas bättre med att få dem att öka folsyraintaget…
Till sist: vad gäller järntabletterna, så rekommenderas ett extra tillskott av järn under andra halvan av graviditeten, när fostret växer snabbt.
*Ryggmärgsbråck- missbildning av ryggmärgen av varierande svårighetsgrad. Ungefär hälften blir rullstolsburna och de flesta behöver gånghjälpmedel. Ryggmärgsbråck är dessutom kopplat till utveckling av hydrocepahlus (vattenskalle) och trycket i skallen behöver sänkas med en inopererad tryckavlastande ventil hos 9 av 10. Läs mer här.
Senaste kommentarer