Jag har nyss varit på långväga semester med hela familjen. Resan gick till det härliga, vänliga och ganska rena landet Malaysia. Vi har bortsett från en pigluxation (en sorts lindrig form av urledgången armbåge) hos minstingen, varit friska som nötkärnor. Trots att vi inte följde ett enda reseråd. Vi åt grönsaker och frukt oskalade, sallad, ljummen buffémat, is i dryckerna, you name it.
Precis när vi nöjda konstaterat på hemvägen att så friska hade vi aldrig varit på en långresa så bröt det ut. Minstingen kaskadkräks över mig mitt i natten när vi sitter packade som sardiner på ett flygplan där läslamporna och ”ring på flygvärdinneknappen” inte funkar. Efter lite uppståndelse och ett par uppkastningar till får jag så småningom hjälp. En underbar flygvärdinna, som inte verkar lida av bacillskräck, förbarmar sig över oss med allehanda soppåsar för smutsiga kläder, tvättlappar etc.
Trots ihärdigt torkande och klädbyte, så lägger sig den kväljande kräkdoften som ett lock över kabinen, där de flesta passagerarna tack och lov sover sött. Jag börjar tycka att det känns lite jobbigt. Det återstår flera timmar av flygresan och snart ska frukostserveringen börja i denna hemska odör.
Då kommer den rara flygvärdinnan åter till undsättning. Denna gång med flygvärdinnetricket:
Nescafépulver över den stora kräkfläcken på golvet. Hon förklarar att det suger upp kvarvarande vätska ur fläcken och döljer kräklukten. De andra passagerarna kommer tro att det är frukostservering på gång när de vaknar och känner kaffelukten. Sagt och gjort- några matskedar kaffepulver senare är lukten som borttrollad. Kanske inte helfräscht- men just då en räddare i nöden.
Ett par dagar efter hemkomsten har vi alla provat på symtomen och räknat ut att inkubationstiden verkar vara precis 24 timmar. Det hela påminner verkligen om vinterkräksjuka, och jag håller med Catharina Grünbaum när hon skriver
Att komparera ett verkligt illamående med sämre eller dåligare spikar dock inte fullt ut de tilltagande kväljningarna. Här får man ta till alternativet mer och mest illa. De icke existerande formerna må illare och må illast skulle onekligen fylla en lucka i språket när vintersjukan sätter in.
Ja, vi har verkligen redan provat på må illast och det här är bara början på vintern.
Köp gärna vätskeersättning på apoteket, så är ni redo om ni drabbas. En tesked var femte minut till de minsta, en matsked till de stora. Gör uppehåll en stund vid ny kräkning. Sök sjukvård om barnet blir slött eller slutar kissa. Ammar ni så går det utmärkt att amma lite och ofta, istället för att ge vätskeersättning.
Och som vanligt- glöm inte att tvätta händerna, med tvål och vatten, så kanske ni klarar er!
Senaste kommentarer